Bericht van Yoerie van Alteren: ‘Verduurzamen van bestaande bouw’


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Yoeri van Alteren, oprichter van Duurzaam Bedrijfsleven.

Stel je een stad voor waar elk gebouw een materialenpaspoort heeft. Een stad waar het energiemanagement in elk gebouw volledig geautomatiseerd is, zodat elk kilowattuurtje optimaal benut wordt.

Het klinkt als toekomstmuziek, maar dat is het allang niet meer. We zijn aanbeland in het digitale tijdperk en de kansen tot verduurzaming liggen voor het oprapen. Geloof me, de ICT-sector bezit de sleutel voor enorme CO2-reducties in de gebouwde omgeving.

Die CO2-reducties heeft de vastgoedsector ook keihard nodig: 35 tot 38 procent van de totale CO2-uitstoot in Nederland komt op conto van de gebouwde omgeving. Een enorm percentage, wat veel kansen biedt.

Tot nu toe zien we innovaties en vernieuwingen vooral terug in een vloedgolf aan nieuwe vastgoedprojecten. De innovatieve torens, hypermoderne kantoorgebouwen en Breeam-certificeringen vliegen ons om de oren. Heel leuk, maar volgens mij niet meer dan een goede start. Want de grootste uitdaging ligt in het verduurzamen van bestaande bouw.

ABN Amro geeft het goede voorbeeld, door 1 miljard beschikbaar te stellen voor de verduurzaming van bestaand vastgoed. Heel goed, want daar liggen de echte kansen, de echte business cases. Ik vind nieuwbouw prachtig en geniet van wat er allemaal mogelijk is, maar laten we hetgeen wat er al staat niet vergeten.


De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime!