Bericht van Janno Lanjouw: ‘Vlees zonder een dier te doden’


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Janno Lanjouw, voedseljournalist.

 


Vleeseten is zo’n beetje de meest immorele daad die je als moderne consument kunt begaan. Het kost buitensporig veel land, water en energie (en dus uitstoot van de broeikasgassen). Daarbij zorgt het voor honger, vervuiling en leidt het natuurlijk tot dierenleed. En als u dacht dat u er als vegetariër niet aan meedeed, dan vergist u zich. Zuivel is (bijna) net zo erg. Veganisme zet wel zoden aan de dijk, maar ook daar zitten ook grote nadelen aan. Niet in de minste plaats omdat de meeste mensen er gewoon weinig voor voelen. Het is niet realistisch te geloven dat er een veganistische revolutie op til is. Maar als er straks een kleine 10 miljard mensen op onze aardkloot rondsjouwen kunnen ze niet allemaal net zoveel vlees eten als u de afgelopen barbecue weekenden deed. Dat kan onze aarde niet aan. Een technologische oplossing kan er komen: vooral door verbeterde inzichten in genetica zijn de modernste kippenrassen echt hyperefficiënt in het omzetten van plantaardig voer in vlees. Een andere mogelijkheid is kweekvlees, een ontwikkeling die een aantal jaar geleden met veel tromgeroffel werd onthuld. Het is mogelijk om dierlijk weefsel in het laboratorium te laten groeien zonder dier. Vlees zonder een dier te doden. Het kan, maar het staat nog ernstig in de kinderschoenen. Hou er dus rekening mee dat de toekomst misschien wat minder vlezig zal zijn dan uw heden.


De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime FM!