De toekomst van ons voedsel

Onderzoek naar duurzaam gebruik van insecten in voeding, Compostsysteem kan landbouwafval in energie omzetten, VN-experts pleiten voor taks op vleesproductie, Meer dan de helft van de Nederlandser is ‘flexitarier”, etc. Dagelijks zien we berichten voorbijkomen die aantonen dat er veel te doen is rondom ons dagelijks eten. Hoe wordt ons voedingspatroon gezonder, veiliger en minder belastend voor mens en dier? Is natuurlijk voedsel nu juist gezond of ongezond? Blijft het aantal lokale brouwerijen verder toenemen? Komt ons voedsel straks uit de 3D-printer?

In de maand juni staat het Nieuws van de Vooruitgang in het teken van de toekomst van ons voedsel. De vraag die wij onszelf stellen: wat eten we morgen?

Gastcolumnist Daan Faber, creatief partner van culinair driemanschap en onafhankelijk voedingsmerk Mister Kitchen, zal iedere woensdagochtend meer inzicht bieden in de ontwikkelingen rond dit thema. Alle columns en artikelen zijn hieronder terug te lezen.

1-6-2016

“Er is een kentering gaande in hoe wij ons eten zien en uitdragen. Voedsel heet steeds vaker food en is niet alleen brandstof meer. Nee, food is fashion en haar fashionistas zijn foodies, fitgirls en bloggers. Hun verleidelijke foto’s en video’s overvoeden onze sociale kanalen. Daar kan je van alles van vinden maar het is vooral een voorbode van een grotere beweging.” Lees meer

8-6-2016

“Voor ons lijfblad delicious maken wij al jaren snoepreisjes over de hele wereld. Momenteel zijn we op reportage in Korea voor een verhaal over grillen. Want dat kan men hier als de beste. Zo zaten we gisteravond op plastic krukjes rond een grilplaat vol druipende pork porn: knisperende karbonade, varkenswang en buikspek. Maar het echte geheim van de Koreaanse keuken lag naast het vlees. De kimchi, oftewel gefermenteerde groente.” Lees meer

15-6-2016

“Met ons eigen onafhankelijke vleesmerk Butch&Dutch in de grootste supermarkt, klinkt het vast vreemd. Maar we móeten minder vlees eten. Níet omdat diervriendelijk vlees een vette contradictie blijft of omdat veel vlees ongezond is. Nee, gewoon omdat duurzaam vlees niet bestaat.” Lees meer

22-6-2016

“Let’s talk about sugar baby. Want wij komen nog ladingen lariekoek tegen rond het suikermolecuul. Misschien wel dankzij de lange en vergeefse oorlog tegen voormalig voedingsvijand nummer één: vet. Maar waarschijnlijker is het omdat we er allemaal ongemerkt nogal verslaafd aan zijn geraakt. Correctie: gemáákt. Want het is een hele opgaaf om voedingsproducten te vinden waar géén ‘verborgen’ suiker in zit.” Lees meer

De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime FM!