De toekomst van ons voedsel

Dagelijks zien we berichten voorbijkomen die aantonen dat er veel te doen is rondom ons dagelijks eten. Hoe wordt ons voedingspatroon gezonder, veiliger en minder belastend voor mens en dier? Is vruchtensap net zo ongezond als frisdrank? Eten we straks alleen nog maar kweekvlees?

In de maand juli staat het Nieuws van de Vooruitgang in het teken van de toekomst van ons voedsel. De vraag die wij onszelf stellen: wat eten we morgen?

Gastcolumnist Janno Lanjouw, voedseljournalist, zal iedere donderdagochtend meer inzicht bieden in de ontwikkelingen rond dit thema. Zijn columns zijn hieronder terug te lezen. Klik op de afbeeldingen om de nieuwsberichten terug te lezen.

 

6-7-2017

“Er zijn in Nederland ruim een miljoen mensen met diabetes type-2 en er komen er per jaar zeventigduizend bij. Die epidemie heeft meerdere oorzaken, maar het moderne voedingspatroon is daar heel belangrijk in. We eten te vet, te zoet en vooral gewoon te veel. Nog afgezien van het persoonlijk leed, kost dat de samenleving bakken met geld. Daarom is het raar dat we er nauwelijks iets aan doen.” Lees meer

13-7-2017

“Vleeseten is zo’n beetje de meest immorele daad die je als moderne consument kunt begaan. Het kost buitensporig veel land, water en energie (en dus uitstoot van de broeikasgassen). Daarbij zorgt het voor honger, vervuiling en leidt het natuurlijk tot dierenleed. En als u dacht dat u er als vegetariër niet aan meedeed, dan vergist u zich. Zuivel is (bijna) net zo erg. Veganisme zet wel zoden aan de dijk, maar ook daar zitten ook grote nadelen aan.” Lees meer

De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime FM!