Eric Smit

© SublimeNews

Vandaag verras ik u met een ontboezeming: ik heb altijd ontzag gehad voor Duitsers. Als eerste waren het hun de sportieve prestaties. Dat heeft iets met dat trauma van 1974 te maken waar ik als kind mee werd opgezadeld. Op het Bergense strand kreeg ik respect voor de kuilen die ze groeven en de buiken die ze rond torsten. Later toen ik groter werd snapte ik waar die vleselijke uitstulpingen vandaan kwamen en keek ik nederig toe hoe ze enorme hoeveelheden bier wisten weg te tanken. Nou ja, ik dronk zelf ook wel eens een glaasje mee want veel van die edelgermanen bleken, ondanks hetgeen mijn vader – een Amsterdams oorlogskind – mij heel lang had voorgehouden, best gezellige lui.

In die tijd reisde ik voor mijn sport – ik was ooit een fanatieke squasher– ook veel oostwaarts. De Duitse squashcentra waren zonder uitzondering groter en mooier dan de Nederlandse. Net als de auto’s waarin ze rondreden. Toen ik later in Amsterdam aan de Vrije Universiteit economie ging studeren kreeg een hoge dunk van de prestaties die Duitse bedrijven neer wisten te zetten. Met name de auto-industrie maakte grote indruk op me. Prachtige merken die zeer solide auto’s bouwden. Anno 2015 maak ik een diepe buiging voor het management van het Volkswagen-concern. De gründlichkeit waarmee zij dit merk door milieufraude om zeep weten te helpen, is on-over-troffen.

Dat was het weer voor vandaag, morgen weer een column op Sublime FM. Lees meer over dit onderwerp op de website FTM.nl

//

Eric Smit

Follow the Money staat voor radicaal onafhankelijke journalistiek die de wereld wil helpen veranderen. Doe met ons mee!

Column Eric Smit – Follow The Money – 23 september 2015 by Sublime Fm on Mixcloud


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).