Ralien Bekkers

© SublimeNews

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Ralien Bekkers. De afgelopen maanden werkte ze bij de Verengde Naties aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor 2030. Momenteel bereidt ze zich voor op de cruciale VN-klimaatconferentie in Parijs. Meer over Ralien en haar werk lees je hier.

Column Ralien Bekkers (Klimaattop Parijs) – 9 december 2015 by Sublime Fm on Mixcloud

“Terwijl onderhandelaars zich urenlang opsluiten in ruimtes zonder ramen, en ik in de wandelgangen quotes opvang als “tijdverspillen is een van mijn hobby’s”, lijkt meer actie buiten de politiek plaats te vinden.

Naast de politiek is ook de private sector in groten getale in Parijs aanwezig. Er lijkt binnen het bedrijfsleven een kritieke massa te zijn ontstaan, die ook zelf steeds meer inzetten op 100 procent duurzame energie. Iets waar de regeringsvertegenwoordigers nog vaak over struikelen. Banken, investeerders, multinationals en lokale spelers zeggen het allemaal in de parallelle events en in bilaterale gesprekken die ik hier zelf ook voer. Beprijs CO2-uitstoot, geef een duidelijk signaal in overheidsbeleid, maak sterke mondiale afspraken. Geen twijfel meer over de weg vooruit: zo min mogelijk CO2-uitstoot.

Een deel van het bedrijfsleven staat nu voor grote vragen. Wat gaat de fossiele industrie doen? Mee in de onomkeerbare transitie, of blijven tegenlobbyen om te vertragen, en hun bestaansrecht steeds verder verliezen?

Vooraanstaande klimaatactivisten McKibben & Klein hebben in Parijs aangekondigd namens de mensheid een rechtszaak tegen Exxon aan te spannen, omdat het fossiele bedrijf opzettelijk klimaatinformatie heeft gesaboteerd in eigen belang.

Er is een cruciale rol te spelen door het bedrijfsleven, maar het is daarnaast vooral aan ons als burgers om nadrukkelijk die verantwoordelijkheid te eisen.”


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).