Ralien Bekkers

© SublimeNews

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Ralien Bekkers. De afgelopen maanden werkte ze bij de Verengde Naties aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor 2030. Momenteel bereidt ze zich voor op de cruciale VN-klimaatconferentie in Parijs. Meer over Ralien en haar werk lees je hier.

Column Ralien Bekkers (Klimaattop Parijs) – 16 december 2015 by Sublime Fm on Mixcloud

“Goedemorgen! Ik ben Ralien Bekkers en blik terug op de klimaattop in Parijs.

Na twee overweldigende weken op de klimaatconferentie, sloot ik me afgelopen zaterdag een paar uur aan bij de duizenden mensen, jong en oud, die de straten van Parijs op gingen voor “climate justice” en “keeping fossil fuels in the ground”. Toen de eindversie van het klimaatverdrag gepubliceerd was en we het vanaf mobiele telefoons probeerden te volgen, vond ik mijn weg terug van de Eiffeltoren vol muziek, spandoeken en leuzen naar het oude vliegveld waar de conferentie plaatsvond.

De plenaire vergadering zou rond 4 uur weer starten – dat werd uiteindelijk uren later. De landenvertegenwoordigers waren nog druk aan het “huddlen” – een soort handjeklap – om te proberen de laatste problemen in de tekst op te lossen, terwijl de media liet denken dat er al een akkoord was. Met hier en daar wat sneaky onderhandelingstactiek, is het gelukt. Om 4 voor half 8 tweette ik: “no objections” – de hamer viel.

Het was behoorlijk legendarisch. Voor het eerst ooit hebben we een bindend, universeel, en relatief ambitieus klimaatverdrag. Niet perfect, omdat de ambities veel hoger zijn dan de commitments, maar we gaan eindelijk de goede kant op. Eilandstaten waren oprecht tevreden – ik zag de blijheid en opluchting in hun ogen. Dat zegt een hoop.”


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).