Saskia van den Muijsenberg

© SublimeNews

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Saskia van den Muijsenberg, directeur en mede-oprichter van biomimicryNL. Tijdens de themamaand biomimicry vertelt Saskia op welke wijze door de natuur geïnspireerde innovaties duurzame oplossingen kunnen bieden voor problemen in de maatschappij.

Biomimics onderzoeken de beste ideeën en strategieën uit de natuur en vertalen die naar menselijke toepassingen. Het gaat dus niet om wat je uit de natuur kunt halen om te gebruiken, maar om wat je ervan kunt leren. Dat biedt heel veel nieuwe duurzame oplossingsrichtingen en verandert ook onze relatie met natuur.

Tijdens mijn werk als GameChanger, de radicale innovatieclub van Shell, maakte ik voor het eerst kennis met biomimicry. Iets wat veel indruk op me maakte was hoe de natuur met CO2 omgaat, een uitdaging voor veel bedrijven. Wij zien CO2 als het vergif van onze eeuw. Voor de natuur is CO2 een bouwsteen. Koraal, schelpen, planten; allemaal zetten ze CO2 om in nieuwe materialen. Bedrijven ontdekken deze mogelijkheden nu ook en gebruiken CO2 als grondstof voor de productie van bijvoorbeeld bioplastic of cement.

Wat je ontwerpuitdaging ook is, de kans is groot dat een of meer van de miljoenen organismen niet alleen dezelfde uitdaging had, maar ook effectieve strategieën heeft ontwikkeld om het op te lossen.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).