Saskia van den Muijsenberg

© SublimeNews

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Saskia van den Muijsenberg, directeur en mede-oprichter van biomimicryNL. Tijdens de themamaand biomimicry vertelt Saskia op welke wijze door de natuur geïnspireerde innovaties duurzame oplossingen kunnen bieden voor problemen in de maatschappij.

Laatst werd ik door Facebook getrakteerd op een prachtige herinnering: een moeder walvis zwom met haar kalf op nog geen 20 meter van ons bootje. Daar, in Costa Rica sloot ik drie jaar geleden mijn biomimicry opleiding af. Ons klasje bestond uit 16 mensen van over de hele wereld: 4 biologen, 4 bedrijfskundigen, 4 ingenieurs en 4 designers. Sindsdien heb ik in de praktijk ervaren hoe effectief het is om interdisciplinair te werken, hoe belangrijk het is om de taal van verschillende beroepsgroepen te leren verstaan, en wat het oplevert als je in elke fase van je ontwerpproces biologie integreert.

Bedrijfsleven en biologen lijken op het eerste gezicht geen voor de hand liggend huwelijk. Maar ik ben ervan overtuigd dat die combinatie de toekomst heeft en adviseer daarom elk bedrijf een bioloog met biomimicry potentie in te huren. Zij veranderen echt de manier waarop we denken. En dat frisse perspectief is precies wat organisaties nodig hebben om zich aan te kunnen passen en nieuwe winstgevende niches te vinden in een steeds competitievere markt.

Het onderwijs onderkent dat: steeds meer hogescholen in Nederland besteden er aandacht aan en in september start de UU een nieuwe master: bio inspired innovation. Het zal niet lang duren voordat elk zichzelf respecterend bedrijf met biomimicry aan de slag gaat. Hoort u daar ook bij? Let wel, het is net als in de natuur: innovate or die!


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).