Saskia van den Muijsenberg

© SublimeNews

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Saskia van den Muijsenberg, directeur en mede-oprichter van biomimicryNL. Tijdens de themamaand biomimicry vertelt Saskia op welke wijze door de natuur geïnspireerde innovaties duurzame oplossingen kunnen bieden voor problemen in de maatschappij.

Een energie consultant, een projectmanager en een econoom liepen door een tuin. Klinkt als het begin van een mop, maar niets is minder waar. Dit is maar een greep uit de diverse deelnemers die op onze workshops afkomen. Vorige week keken we naar waterzuivering en de functie van bedrijventerreinen. En elke keer is het weer bijzonder om te zien hoe de natuur in korte tijd tot tal van ideeen en oplossingsrichtingen inspireert. Flamingo’s, watervlooien, ecologische successie, vlinderbloemigen, voedingsbodem, en nog veel meer kwam langs.

Voordat we biologische modellen zoeken, biologiseren we eerst het vraagstuk. Dus niet “hoe ontwerp ik een betere airco” want dan zal een bioloog je maar vreemd aankijken. Maar “hoe zou de natuur koelen, of temperatuur managen”. Wat wil je dat je ontwerp gaat DOEN? En in welke context?

We vroegen ons af wat een bedrijventerrein zou moeten doen. En een van de dingen die we bedachten was dat het mooi zou zijn als een bedrijventerrein de functie van het oorspronkelijke ecosysteem overneemt. Dat het, net als bijvoorbeeld het bos dat daar ooit was de leefbaarheid vergroot doordat het CO2 en water opslaat, doordat het de lucht zuivert en biodiversiteit ondersteunt. Dat soort ecosysteemdiensten zijn allemaal meetbaar en vaak al in kaart gebracht. Zou het niet geweldig zijn als een bedrijventerrein, of onze steden dat zou kunnen evenaren? Dat die functioneel de plek van het bos inneemt? Dat we, met wat we ook bouwen de directe omgeving verbeteren? Moet je eens indenken wat dat uitgangspunt duurzame innovatie in de hand werkt. Kijk, daar word ik nou gelukkig van.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).