Saskia van den Muijsenberg

© SublimeNews

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Saskia van den Muijsenberg, directeur en mede-oprichter van biomimicryNL. Tijdens de themamaand biomimicry vertelt Saskia op welke wijze door de natuur geïnspireerde innovaties duurzame oplossingen kunnen bieden voor problemen in de maatschappij.

‘Mijn zoons grootste wens is om te kunnen vliegen als een vogel. Liggend op zijn rug in het gras kan hij eindeloos kijken naar zwermen spreeuwen die dansen door de lucht. En op een dag vroeg hij: “Hoe doen ze dat? hoe weten ze waar ze heen moeten?’ en wie is de baas?” Hm, wordt ons van jongs af aan al geleerd dat er altijd een leider moet zijn?

In de natuur zijn zelforganisatie en feedbackloops belangrijke strategieën voor succes, en worden er geweldige dingen met zelforganisatie bereikt. Scholen vissen en zwermen vogels bewegen op een ogenschijnlijk gecoördineerde manier. En termieten bouwen enorme termietenheuvels waar binnen de temperatuur perfect geregeld blijkt. Migrerende ganzen vliegen in v-formatie waarbij het leiderschap roteert. En dat is niet alleen omdat ze moe worden van op kop vliegen, ook omdat geen een gans de hele route kent. Dat alles wordt bereikt zonder blauwdruk en zonder centrale leider, en het resultaat van de groep is het product van vele individuele acties. En dat werkt vanwege simpele regels en feedbackloops. Voor veel organisaties bestaat feedback uit de jaar of kwartaalcijfers. Maar feedbackloops in de natuur zijn veel korter. Er is een nauwe afstemming tussen signaal en antenne en daardoor weinig ruis en dat leidt tot snelle feedbackverwerking en effectieve real time reacties.

En ook al zijn we geen termieten, vissen of vogels we kunnen wel leren van deze principes en ze vertalen naar onze werkelijkheid. Als je simpele, krachtige regels hebt die iedereen begrijpt en die helpen bij het bereiken van het doel kun je veel sneller reageren en heb je geen ingewikkelde vertragende structuur nodig.

 


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).