Jeroen van der Most

© SublimeNews

Deze week schrijft kunstenaar en specialist kunst- en technologie crossovers Jeroen van der Most een aantal columns over de inzet van technologie door musea. Jeroen maakte aan de hand van computer analyses schilderijen gebaseerd op van onder andere van Gogh en Rembrandt.

Een jonge schilder was vroeger blij als hij in de leer mocht bij een meester schilder. Jarenlang leerde hij het vak. Hij voerde de briljante ideeën van de baas uit tot hij zelf meester was in het maken van kunstwerken. Sinds een jaar of 20 kunnen kunstenaars matig uitgevoerde kunstwerken met de computer (digitaal) perfectioneren tot iets fraais, denk aan Photoshop. Tegenwoordig schilderen robots zelf schilderijen. Van lage kwaliteit vaak nog, maar de technieken verbeteren in razend tempo. Meester zijn in het maken van kunstwerken wordt minder relevant. De taak van de kunstenaar verschuift naar het bedenken van het kunstwerk of design. Wat is er in te zien? Hoe voeren we het uit? Maar ook daarin komt de computer langszij. De nieuwste computersystemen denken mee over een ontwerp en bedenken nieuwe designoplossingen. Kunstmatige intelligentie begint het leerlingschap te ontstijgen en komt op gelijke hoogte. Zoals vroeger zal uiteindelijk de leerling de meester overtreffen. Kunstenaars van de toekomst zullen blij zijn dat ze de briljante ideeën van computersystemen mogen uitvoeren.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).