Jeroen van der Most

© SublimeNews

Deze week schrijft kunstenaar en specialist kunst- en technologie crossovers Jeroen van der Most een aantal columns over de inzet van technologie door musea. Jeroen maakte aan de hand van computer analyses schilderijen gebaseerd op van onder andere van Gogh en Rembrandt.

In 2012 zette het Rijks haar collectie online. Een jaar later zelfs open source: vrij online te bekijken en gebruiken door iedereen. Na open source volgt nu virtual reality. De grens tussen reëel en virtueel museum vervaagt. Het digitale museum kent geen beperkingen in ruimte. In een oneindig web van virtuele zalen zal er voor ons allemaal een ultiem persoonlijke zaal zijn. Een museum toegespitst op ons zelf. Waarin we zelf de collectie samenstellen of deze tot stand komt op basis van onze data. Zoals een e-commerce site je producten voorschotelt die bij jouw profiel passen. In de miljoenen Rijks musea van 2050 zijn wij allen curator, inhoud en bezoeker tegelijk.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).