Ralph Keuning

© SublimeNews

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Ralph Keuning, directeur van museum De Fundatie. Tijdens deze themamaand gaat Ralph iedere woensdagochtend in op ‘De toekomst van Nederlandse Musea’.

“Musea, en ik praat nu eigenlijk vooral over kunstmusea, hebben een uniek ‘asset’ in handen; wij hebben de originele objecten, de magie van het unieke. En dat is in een wereld waarin alles reproduceerbaar is, waarin alles gefilmd wordt, waarin alles gefotografeerd wordt en eindeloos via sociale media herhaald wordt, onwaarschijnlijk. Bij ons kan je de schilderijen en de beelden voelen, je kan kan ze ruiken, je kan een ‘tijd’ aanraken. En het brengt je ook heel dicht bij andere tijden; bij het verleden, bij gedachtes die in het verleden speelden en in het heden doorklinken maar eigenlijk ook in de toekomst. Die gerichtheid op het object, op het aura van het object geeft ons een verhalende kracht die naar mate de kunst reproduceerbaar wordt alleen maar belangrijker zal worden. Wij hebben behoefte aan plekken van bezinning, aan plekken van nadenken, aan plekken van experiment . En waar kan je dat nou beter doen dan in de directe omgeving, in de slagschaduw van die gebalde werkelijkheid, die de objecten zijn. Die objecten zijn heilige gralen, het zijn stenen der wijzen, het zijn in al hun compactheid dragers van de grote wereldverhalen.”


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).