Sulfaten in verf oorzaak verkleuring schilderijen Van Gogh

© InzichtVanGogh2

Italiaanse scheikundigen hebben ontdekt waarom de zonnebloemen van Van Gogh verkleuren. Dat meldt de website ii.nl. De verkleuring van de serie schilderijen is al jarenlang een probleem; de felgele tinten die Van Gogh zijn zonnebloemen gaf, worden ieder jaar bruiner. Dit lijkt veroorzaakt te worden door de sulfaten die in het chroom van de verf zit. Die zorgen voor een verkleuring wanneer de verf wordt blootgesteld aan licht. De schade kan niet ongedaan worden gemaakt, maar verdere aantasting kan worden voorkomen als de schilderijen worden afgeschermd van groenblauw licht. Deze maand biedt het Nieuws van de Vooruitgang meer inzicht in de toekomst van Nederlandse musea.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).