Daan Faber

© Sublime Columns

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Daan Faber, creatief partner van culinair driemanschap en onafhankelijk voedingsmerk Mister Kitchen. Tijdens deze themamaand gaat Daan iedere woensdagochtend in op de vraag ‘wat eten we morgen?’

Let’s talk about sugar baby. Want wij komen nog ladingen lariekoek tegen rond het suikermolecuul. Misschien wel dankzij de lange en vergeefse oorlog tegen voormalig voedingsvijand nummer één: vet. Maar waarschijnlijker is het omdat we er allemaal ongemerkt nogal verslaafd aan zijn geraakt. Correctie: gemáákt. Want het is een hele opgaaf om voedingsproducten te vinden waar géén ‘verborgen’ suiker in zit. Dat komt omdat suiker een goedkoop, smaakversterkend én conserverend vulmiddel is. En door de zeldzaamheid ervan in de natuur zijn we ook nog eens evolutionair verzot op deze ultieme brandstof. Helaas is de overkill die wij momenteel binnekrijgen bijna niet meer te verbranden. En suiker is suiker. Of die nou uit frisdrank, ketchup, honing, cruesli, een appel of dat verse doch vezelloze fruitsapje komt. In dat laatste geval kan je namelijk evengoed een glas cola drinken. Te veel suiker veroorzaakt naast overgewicht onder andere suikerziekte, een vette lever, kanker, tandbederf en verslavende energiepieken. Mister Kitchen’s advies? Leer vooral etiketten ontcijferen, éét fruit in plaats van het te drinken en beperk je totale hoeveelheid koolhydraten. Dat is de overkoepelende groep brandstoffen waar suikers onder vallen. Als je dan ook nog dagelijks een beetje beweegt én gevarieerd kookt, volg je in één klap de meest succesvolle dieethypes van de afgelopen decennia. Met zoete groeten en tot volgende week!


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).