Erik Coelingh

© columnvolvo

Deze maand bij Sublime: extra aandacht voor autonoom rijden. De column van Erik Coelingh, professor megatronica en specialist zelfrijdende auto’s bij Volvo.

Verkeersveiligheid is nog steeds een groot probleem. Wereldwijd sterven er jaarlijks 1,2 miljoen mensen in het verkeer. En zelfs in een land als Nederland met goede wegen en veilige auto’s, zijn er toch nog 600 verkeersdoden per jaar. Dit is onacceptabel en onnodig. Bij Volvo doen we al jaren onderzoek naar ongelukken, en de oorzaken. Telkens blijkt weer dat bijna alle ongelukken worden veroorzaakt door menselijke fouten. Zelfs kleine foutjes, als even niet opletten, kunnen grote consequenties hebben. Dit is een van de belangrijkste redenen dat wij zelfrijdende auto’s ontwikkelen. Want door het rijden te automatiseren nemen we de belangrijkste oorzaak van ongelukken weg. Dus het potentieel om het verkeer veiliger te maken is enorm. Ook als de bestuurder ervoor kiest om deze auto zelf te besturen, dan kunnen de sensoren en de computers helpen om de veiligheid te vergroten. Wij hebben onze visie 2020. Waarin niemand meer zwaar of dodelijk gewond raakt in een nieuwe Volvo. De zelfrijdende auto is hierbij van cruciaal belang.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).