Erik Coelingh

© Erik Coelingh

Deze maand bij Sublime: extra aandacht voor autonoom rijden. De column van Erik Coelingh, professor megatronica en specialist zelfrijdende auto’s bij Volvo.

De zelfrijdende auto belooft het verkeer veiliger en efficiënter te maken. Vaak gaat het dan over de fascinerende hightech in deze computergestuurde en met sensoren uitgeruste auto’s. Maar eigenlijk is de bestuurder, of eigenlijk de gebruiker, veel interessanter. Wat weten we van hem of haar? In de praktijk heeft nog niemand een volledig zelfrijdende auto in gebruik. Er zijn testen genoeg, maar niemand kan nog een krantje lezen achter het stuur op weg naar zijn werk. Volvo gaat vanaf volgend jaar honderd zelfrijdende auto’s leasen aan gewone klanten. Om te leren hoe dit in de praktijk werkt. We zullen ervoor zorgen dat de techniek intuïtief en veilig te gebruiken is. Want er zijn natuurlijk risico’s. Bijvoorbeeld dat de bestuurder denkt dat de auto rijdt, terwijl de auto denkt dat de bestuurder rijdt. Om dit te voorkomen ontwerpen we een duidelijke overgang van automatisch naar handmatig rijden en weer terug.  Maar wat vinden onze klanten ervan? Wat doen ze met hun extra tijd? En wat vinden andere weggebruikers ervan? Om dit te kunnen beantwoorden, doen we ons onderzoek. Maar alleen door de mens centraal te stellen kunnen we een zelfrijdende auto ontwikkelen die veilig is voor alle weggebruikers.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).