Hans Schönfeld


Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vanochtend was de beurt aan Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Tien december nadert weer. Dat is de overlijdensdatum van Alfred Nobel.

Traditiegetrouw, al voor het zesde jaar, bericht ik u over de alternatieve Nobelprijzen.

Die worden toegekend aan wetenschappers die met hun werk mensen aan het lachen maken én aan het denken zetten. Laat ik eens winnende onderzoeken met u doorlopen:

  • Een Zweedse schrijver van een driedelige, ook nog autobiografische, boekenserie over het genoegen van het verzamelen van dode en half levende vliegen won dit jaar de literatuurprijs.
  • Een Egyptenaar ontving de prijs voor onderzoek naar het effect van het dragen van polyester, katoenen en wollen broeken op het seksleven van ratten.
  • Economen uit Nieuw-Zeeland en Engeland scoorden dit jaar met het vaststellen van de persoonlijkheden van stenen en dan ook nog eens vanuit het perspectief van sales & marketing.
  • Thomas Thwaites, een bioloog ontwierp kunstmatige uitbreidingen van zijn armen en benen, zodat hij kan bewegen als- en leven in gezelschap van berggeiten.

Tja kan het nog wonderlijker denk je dan. Het antwoord daarop is ja:

  • Meerdere natuurkundigen deden onderzoek naar de vraag waarom libellen onweerstaanbaar worden aangetrokken door zwarte grafstenen.
  • Duitsland hielp de geneeskunde door te ontdekken dat wanneer je jeuk hebt aan de linkerkant van je lichaam, je die jeuk kan verlichten door in een spiegel te kijken en (dan) aan de rechterkant van je lichaam te krabben (en andersom natuurlijk).
  • En tenslotte wonnen twee Japanse wetenschappers een prijs voor hun onderzoek of dingen er anders uitzien wanneer je voorover buigt en tussen je benen door kijkt.

Met die laatste kennis heb ik zelf een experiment uitgehaald.

Mijn proefondervindelijke conclusie was dat ik de onderzoeken die dit jaar de prijs wonnen, ook wanneer ik voorover buig en door mijn benen kijk, nog steeds lachwekkend en bovendien leuk vind.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).