Eric Smit


Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Eric Smit, journalist en oprichter van Follow the Money. Met radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek doet FTM onderzoek naar mensen, systemen en organisaties.

Opwinding in krantenland. De Belgische uitgever Mediahuis wil de Telegraaf Media Groep overnemen. Dat was reden voor de hoofdredactie van De Telegraaf om moord en brand te roepen. ‘Onze krant prooi Belgen’, kopte het wakkere dagblad vorige week in kenmerkende chocoladeletters op de voorpagina. Is dat erg dan? Nou, niet echt. Belgen blijken namelijk al jaren goede uitgevers te zijn. Met name Christian van Thillo van De Persgroep – eigenaar van onder andere de Volkskrant, Trouw en Algemeen Dagblad – heeft laten zien dat hij wel raad weet met het commercieel laten draaien van Nederlandse kranten. Dat benadrukte Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant afgelopen zaterdag nog maar eens.

‘Onze vrijheid wordt gegarandeerd door een economisch sterk opererende eigenaar,’ concludeerde Remarque en hij wenste De Telegraaf ook zulke Belgen toe. Gelijk heeft hij. Hij had alleen ook het Belgische volk wel even mogen noemen. Het is mede aan de belastingcenten van Belgische burgers te danken dat De Persgroep en het Mediahuis zo lekker zaken kunnen doen in ons ‘Olland. Belgische uitgevers genieten namelijk al vele jaren van zeer aanzienlijke subsidies en belastingvoordelen die Nederlandse uitgevers niet krijgen. Is dat erg? Mwah. Het is natuurlijk oneerlijk omdat het concurrentievervalsend werkt. Aan de andere kant zorgen Belgische belastingbetalers er nu mede voor dat bedrijven die een belangrijke publieke dienst leveren, in gezonde financiële staat verkeren. Daar doen wij in Nederland ons voordeel mee. Laten we daarom de Belgen vooral danken voor hun financiële bijdrage aan de Nederlandse journalistiek en blij zijn dat de ze nu ook de grootste krant van Nederland willen inlijven.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).