Eric Smit


Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Eric Smit, journalist en oprichter van Follow the Money. Met radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek doet FTM onderzoek naar mensen, systemen en organisaties.

Zelfoverschatting kan levensgevaarlijk zijn. Dat weet de voormalige Britse premier David Cameron, de Italiaanse premier – herstel ex-premier – Matteo Renzi weet dat nu ook. Zondagavond werd duidelijk dat hij het referendum over enkele grondwetswijzigingen had verloren. De aanleiding voor het referendum in Italië kende geen enorm belang voor Renzi. Toch gaf hij van te voren aan dat de uitslag bepalend zou worden voor zijn politieke loopbaan. Die gok pakte dus helemaal verkeerd uit en hij heeft zijn ontslag al aangeboden.

De zelfoverschatting van Renzi kan zeer grote gevolgen hebben voor Europa. Er zullen verkiezingen worden gehouden en de vroegere komiek Beppe Grillo van de Vijfsterrenbeweging maakt een grote kans om die te winnen. Grillo is iemand die ook zeer kritisch over de euro is en daarover ook een referendum wil houden, mocht hij aan de macht komen. Als hij op zijn beurt dat referendum wél weet te winnen – en dat is gezien de stemming in Italië niet onwaarschijnlijk – dan zal Italië uit de euro stappen. De munt heeft het land de afgelopen jaren ook grote schade berokkend. De gevolgen die dat besluit zullen hebben, zijn op dit moment niet te overzien. Ik probeer deze mogelijkheid niettemin positief te bekijken. Wellicht zet het vooruitzicht van een Italiaanse exit de beleidsmakers in Brussel er nu toe aan om de Europese munt ingrijpend te veranderen waardoor het uiteenvallen van Europa kan worden voorkomen. Het mooie is dat die mogelijkheden bestaan.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).