Eric Smit


Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vandaag Eric Smit, journalist en oprichter van Follow the Money. Met radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek doet FTM onderzoek naar mensen, systemen en organisaties.

De verkiezingen naderen en dat is een reden voor journalisten om zittende ministers te bevragen en terug te blikken op de afgelopen vier jaar. Zo stond er afgelopen zaterdag in Het Financieele Dagblad een uitgebreid interview met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Hij werd stevig aan de tand gevoeld door de twee dienstdoende collega’s. Ze vroegen zich onder andere af of Dijsselbloem en met hem de vaderlandse politiek, niet genoeg op de banken hadden ingehakt. ‘Hoe lang blijven de banken nog de boksbal van politici?’. Ik heb de vraag afgelopen jaren al vaker gehoord. Vooral van bankiers en oud-bankiers. Het antwoord van Dijsselbloem bevatte de ingrediënten voor de kop en het nieuws: de instabiliteit van de financiële sector is een van de belangrijkste redenen voor de opkomst van het populisme in Europa.

De bankencrisis heeft voor een grote ontwrichting van vertrouwen gezorgd en daarmee de voedingsbodem gecreëerd voor populisten, aldus de minister die duidelijk in de verkiezingsstand staat. Ik heb waardering voor het werk van Dijsselbloem. Anders dan een hele serie voorgangers durfde hij de sector aan te pakken en uit te dagen. De vraag is alleen: is het genoeg geweest? Is er nu écht wat veranderd? Bankiers vinden van wel. De minister wordt nu door mensen uit de financiële sector een activist genoemd en hij is daar trots op. Maar om fundamentele veranderingen door te voeren en het vertrouwen van mensen terug te winnen had hij wat mij betreft beter als een slager bekend kunnen staan.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).