Sible Schöne

Sible Schöne
© Sible Schöne

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vanochtend was het de beurt aan Sible Schöne, programma directeur van het klimaatbureau HIER.

Veel mensen denken dat we met zon, wind en energiebesparing het klimaatprobleem kunnen oplossen. Dat is niet zo. We hebben ook minder populaire oplossingen nodig, zoals biomassa en de grootschalige opslag van CO2.

De energievoorziening bestaat uit vier ongeveer gelijke delen. We hebben warmte nodig voor verwarming, stroom voor onze apparaten, brandstof voor vervoer en hitte om staal, plastic, cement en andere grondstoffen te maken. Dat kan allemaal veel zuiniger, maar dat is niet voldoende voor nul uitstoot.

Nul uitstoot bereiken we wel door auto’s elektrisch te maken en onze warmte duurzaam met bijvoorbeeld aardwarmte. Maar voor vrachtauto’s, schepen en vliegtuigen hebben we biobrandstoffen nodig. Met stroom alleen krijgen we die niet in beweging. En als het ’s nachts niet waait, en we toch stroom willen hebben, bieden gascentrales met CO2-opslag een uitkomst. In de industrie is biomassa onmisbaar als grondstof om olie en gas te vervangen.  En als we staal, cement en kunstmest willen blijven maken komt er onvermijdelijk CO2 uit de pijp.  Die zullen we af moeten vangen en op moeten slaan.

Dat moet natuurlijk zo duurzaam mogelijk. Maar laten we elkaar geen sprookjes vertellen: we hebben meer nodig om te leven dan zon en wind.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).