Bericht van IJsbrand van Veelen: ‘De President bekijkt de Guernica’

Bericht van Ijsbrand van Veelen
© Bericht van Ijsbrand van Veelen

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend de internationale blik van IJsbrand van Veelen van 360 Magazine.


Ik heb onlangs een schilderij gekocht van kunstenaar Beth Namenwirth.

“Vandaag heb ik een van de belangrijkste schilderijen van de afgelopen jaren gekocht”, bazuinde ik rond. Hoon was mijn deel. Maar ik meen het.

Het kleine maar monumentale schilderij heet “De President bekijkt de Guernica”. De Guernica is een enorm doek dat Pablo Picasso in 1937 maakte. Het is een aanklacht tegen het bombardement door Duitse en Italiaanse fascisten van het stadje Guernica tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Opgezet in dikke, trefzekere verfstreken zien we op mijn schilderij een geelblonde man in blauw pak op de rug terwijl hij naar de Guernica kijkt. Links- en rechtsvoor staan twee zwaarbewapende militairen met hun gezicht naar het publiek, mitrailleurs in de aanslag. Het is niet duidelijk of zij de man of het schilderij bewaken.

De man is onmiskenbaar Donald Trump. En dat maakt het schilderij zo treffend en wrang: een dictatoriale narcist die naar een antifascistische aanklacht kijkt onder zware bewaking. Raadselachtig en onheilspellend.

In deze barre tijden van bruut populisme, leugens en geschreeuw zijn kunstenaars opmerkelijk stil. Ze blijven óf navelstaren óf ze komen niet verder dan platte, pamfletterige scheldbeelden. Dit meesterwerkje is daar een welkome uitzondering op en ik hoop dat het de creatieven onder ons ertoe beweegt om eindelijk uit de slaapstand te komen.

De President

Beth Namenwirth, De President bekijkt de Guernica (2017), olieverf op doek, 60 x 30 cm


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).