Bericht van Eric Smit: ‘Een nieuw kabinet’


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Eric Smit, hoofdredacteur van de journalistieke onderzoeks-site Follow the Money.

Het leek een beetje op ordinair ramptoerisme. Vanuit heel de wereld waren de journalisten gekomen om het aanzwellende tij van het Europese populisme te verslaan, maar ze zagen de golf juist breken. Althans, dat was de conclusie die in vele (buitenlandse) media naar voren kwam nadat Wilders met zijn PVV “slechts” 5 zetels won en de VVD met een verlies van 8 zetels de grootste partij bleef en daarmee de verkiezingen won. Wilders zou de grootste worden, maar dat werd hij dus niet. In heel Europa werd opgelucht op de uitslag gereageerd en zelf ben ik ook erg blij dat de geblondeerde populist op plaats twee bleef steken.

Tegelijkertijd kun je vaststellen dat de partijen die deel gaan uitmaken van het nieuwe kabinet – met name VVD en CDA – een ruk naar rechts hebben gemaakt. Dit zijn ook niet de partijen die fundamentele economische vernieuwingen op de agenda hebben staan. En daarmee doel ik op een economie die eerlijker en duurzamer wordt. VVD en CDA zijn de traditionele pleitbezorgers van het simplistische marktdenken en ook D66, de derde partij die zich in het nieuwe kabinet gaat voegen, koestert die ideeën. De vraag is of GroenLinks met Jesse Klaver de vierde partij wordt die het kabinet Rutte III komt versterken. Klaver heeft wél andere gedachten over een nieuwe, betere economie. Zijn deelname aan een regering zou iets positiefs in gang kunnen zetten. Het zou mooi zijn als de verkenner van Rutte dat ook vindt.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).