Bericht van Eric Smit: ‘Politici moeten inspireren’


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Eric Smit, hoofdredacteur van de journalistieke onderzoeks-site Follow the Money.

Nog een paar dagen en dan mogen we ons weer naar het stembureau begeven om een vakje rood te kleuren. Ik ga je niet zeggen wat ik ga stemmen. Om heel eerlijk te zijn, ik voel me eigenlijk bij geen enkele partij thuis en daar heb ik mee leren leven. Er is altijd wel iets waar ik het niet mee eens ben. Democratie werkt nu eenmaal niet als een online warenhuis waar je uit je luie stoel van alles kunt bestellen en thuis bezorgd krijgen. Past het niet, dan gaat het pakje terug. Heel gemakkelijk en soms wens je dat alles zo eenvoudig geregeld kan worden. We zijn verwende consumenten geworden die steeds op zoek zijn naar die instant bevrediging. De ervaring leert dat het aankruisen van het vakje in het stemhokje andere resultaten brengt. Je krijgt eigenlijk nooit wat je wordt beloofd en de levering ongedaan maken, kun je vergeten.

Is dat erg? Soms wel en soms ook niet. Ik vind het vooral bere-irritant als ik voor de gek wordt gehouden, maar ik snap tegelijkertijd dat er in de politiek compromissen moeten worden gesloten. Niet alle beloften kunnen worden ingelost, dat kun je ook niet van die lui verwachten. Politici moeten in mijn ogen vooral kunnen inspireren. Ze moeten een oprecht verhaal hebben waar je hoop uit kunt putten. Dus als je straks met het potlood in de hand staat, kies dan voor de vrouw of de man die je dat te bieden heeft. Ga niet voor minder. 


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).