Bericht van IJsbrand van Veelen: Drugs

© Bericht van Ijsbrand van Veelen

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend de internationale blik van IJsbrand van Veelen van 360 Magazine.

Het leuke van lezen is dat het je aan het denken zet. Zo ben ik nu halverwege een boek over een opmerkelijk fenomeen: druggebruik door de Nazi’s.

Het boek heet in het Engels Blitzed – Drugs in the Third Reich en het is verbazingwekkend.

De Duitse journalist Norman Ohler begon aan dit boek nadat een Berlijnse DJ hem had verteld dat de Nazi’s fervente druggebruikers waren. Tijdens zijn onderzoek ontdekte Ohler allerlei documenten die het beeld van Adolf Hitler als vegetarische geheelonthouder aan gruzelementen slaan.

Volgens Ohler was Hitler in werkelijkheid verslaafd aan een enorme cocktail van drugs. Die verslaving begon in 1936 toen Hitler, die last had van zijn ingewanden, de arts Theodor Morell ontmoette. Morell, die Hitler succesvol behandelde, zou niet meer van zijn zijde wijken.

Morell gaf Hitler van alles en nog wat: van vitaminen en glucose tot cocaïne, heroïne, amfetaminen, extracten van varkenslever en varkenshart en combinaties daarvan. Ohler ontdekte in Morells aantekeningen maar liefst 89 middelen waarvan 17 psychoactieve drugs die veranderingen veroorzaken in het bewustzijn. De cocktails werden steeds uitzinniger en tegen het eind van zijn leven was Hitler een überjunkie.

Of alle conclusies in het boek kloppen laat ik graag aan historici over. Ik ben me in ieder geval wel gaan afvragen wat enkele van onze huidige wereldleiders gebruiken, gezien hun idiote gedrag en beleid dat ons dagelijks bereikt.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).