Bericht van Eric Smit: ‘Eerlijke competitie’


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Eric Smit, hoofdredacteur van de journalistieke onderzoeks-site Follow the Money.

Als kind groeide ik er mee op: Blue Band. De smeerbare margarine in een plastic kuipje. Tegenwoordig komt het spul mijn huis niet meer in. Nepboter noem ik het. Margarine vormde ooit een belangrijke basis van het succes van huidige Unilever. Afgelopen week maakte de voorman van dat bedrijf – Paul Polman – bekend dat hij de margarinedivisie gaat verkopen en de opbrengsten vooral aan zijn aandeelhouders zal teruggeven. Dat doet Polman omdat hij eerder dit jaar te maken kreeg met een vijandig overnamebod dat de koers van het aandeel deed stijgen. Unilever weerde de aanval af, maar daarmee was het gevaar nog niet geweken. En daarom maakte Polman een knieval voor die aandeelhouders die een hoger rendement eisen. Dat heb je op effectenbeurzen; beleggers zijn er vooral gericht op de maximale verdiensten op korte termijn.

En nu pleiten de vertegenwoordigers van ons grootbedrijf ervoor dat multinationale ondernemingen van Hollandse bodem voor ons land behouden moeten blijven. Ze moeten door de overheid worden beschermd want dat zou van maatschappelijke betekenis zijn. Ik verwonder me al vele jaren over de mate van steun die het grootbedrijf van overheden krijgt. Ik ben dan ook geen voorstander voor bescherming. Ik zie liever een overheid die de vele privileges van het grootbedrijf inperkt en het klimaat voor het midden- en kleinbedrijf verbetert. Dat levert eerlijkere competitie op en is goed voor ondernemers die aan meer denken dan alleen geld verdienen. Dat is pas van maatschappelijke betekenis.

 


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).