Bericht van Hans Schonfeld: ‘Lofzang op de Techniek, deel 1′


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Vandaag van mij een lofzang op de techniek. Ik neem u mee met een dagje Hans. Laten we beginnen bij het begin. Wanneer ik ’s ochtends opsta, heeft mijn koffiezetapparaat al een lekker warm bakje koffie voor mij gezet.
Overdag lijk ik aandachtig naar u te luisteren, omdat mijn smartphone nooit geluid maakt en niet eens op tafel ligt, maar al de binnenkomende berichten door een kort trillertje van mijn smartwatch aan mij kenbaar maakt.
En wanneer ik ‘s avonds van mijn kantoor in Den Haag vertrek, weet mijn thermostaat dat ik ga rijden en dat ik geen afspraken buitenshuis meer heb. De thermostaat begint alvast mijn huis op te warmen. Na een uurtje reizen is het er lekker aangenaam.
Als het donker is dan branden de lampen na binnenkomst op de voorkeursstand Hans. Ik heb per lamp de lichtsterkte en kleur ingesteld en het systeem weet precies wanneer Esmeralda, mijn vrouw, of ik in de buurt van ons huis zijn.
Maar dat is nog niet alles. Wanneer ik aan het einde van de dag op onze slaapverdieping kom, blijkt die heerlijk schoon en gestofzuigd. Dat heeft Schorrie&Morrie, onze robotstofzuiger gedaan. Wanneer ik weg ben, begint hij dagelijks, precies op 12 uur, aan zijn ander en een half uur durende klus.
Wat al de technologiepessimisten ook zeggen; ik geniet er gewoon van. Ik vind het comfortabel en aangenaam. Binnen 20 jaar heeft ieder mens in het Westen dit soort elektronische butlers.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).