Bericht van IJsbrand van Veelen: ‘Pastoor opgegeten door krokodillen’

Bericht van Ijsbrand van Veelen
© Bericht van Ijsbrand van Veelen

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend de internationale blik van IJsbrand van Veelen van 360 Magazine.

Een pastoor uit Zimbabwe werd aangevallen en opgegeten door krokodillen toen hij in een Zuidafrikaanse rivier aan gelovigen probeerde te demonstreren hoe Jezus over het water liep. Dit schreven meerdere Afrikaanse en internationale bladen afgelopen weekend.

Pastoor Jonathan Mtethwa had zijn congregatie meegetroond naar een rivier die plaatselijk bekend staat als Crocodile River, om daar zijn Jezus-gelijke kunsten te vertonen. Helaas voor hem werd hij gegrepen door drie krokodillen en volledig verorberd. Het enige wat nog resteerde waren zijn sandalen en onderbroek die kwamen bovendrijven, aldus een geestelijke die getuige was van het drama.

Zimbabwe Today bracht het verhaal als eerste op 24 maart en dit weekend volgde The Daily Post waarna wereldwijd tal van kranten en social media het bericht overnamen.

Maar bij de Amerikaanse factchecker Snopes begon een belletje te rinkelen, want het verhaal lijkt verdacht veel op een soortgelijk incident dat vorig jaar de internationale rommelpers haalde.

Snopes wijst op disclaimers in zowel Zimbabwe Today als The Daily Post waarin wordt gesteld dat ze berichten ongecensureerd én ongecontroleerd overnemen. Ook vond Snopes het raar dat de namen van de pastoor, van zijn congregatie en van de locatie bekend zijn, maar dat er behalve ongewijzigde kopieën van dit bericht, nergens iets over de gebeurtenis te vinden is. Een zoektocht op Google leverde niets op. Nepnieuws dus.

Natuurlijk is het bericht over de pastoor en zijn krokodillen onschuldige onzin, maar het geval geeft maar weer eens aan hoe makkelijk en hoe snel nepnieuws zich wereldwijd verspreidt. Het laat tegelijkertijd ook zien hoe eenvoudig het is om dit soort berichten als nepnieuws te ontmaskeren.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).