Bericht van Janno Lanjouw: ‘Vegetarische kweekvis’


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Janno Lanjouw, voedseljournalist.

Deze content wordt niet getoond door je cookie voorkeuren. Accepteer cookies om deze content te zien.

In plaats van de vissen die hier in de Noordzee zwemmen, eten Nederlanders vooral veel zalm, zeebaars, kabeljauw en tonijn. Net als de rest van de wereld trouwens. De effecten van de wereldwijde honger naar die vissoorten is goed merkbaar in de wilde bestanden. Die zijn in veel gevallen verdwenen of gedecimeerd. Geen wonder dus, dat er pogingen worden ondernomen om juist die vissoorten te kweken. Dat lukt vooral goed met zalm en zeebaars, die als ze in Nederland verkocht worden bijna altijd gekweekt zijn.

Nou hoor ik u denken: dat is mooi, want dan kunnen die overbeviste bestanden in de oceaan tenminste met rust worden gelaten. Maar zo werkt het niet. Zalm en zeebaars zijn roofvissen en die eten? Precies: andere vissen. Ongeveer een kwart van de 90 miljoen ton wilde vis die jaarlijks gevangen wordt zijn dan ook kleine ansjovisachtigen die gebruikt worden in vis- en veevoer. Met andere woorden: eet u een kweekzalm om de visstand te beschermen, dan vist u achter het net.

Toch is het aannemelijk dat er de komende jaren steeds meer vis gekweekt zal worden. Het op industriële schaal kweken van vissen is nog maar enkele decennia oud. Veel gaat nog mis maar er wordt ontzettend veel geleerd. Vooral vegetarische vissen zijn daarin enorm interessant. Verwacht daarom in de toekomst steeds meer gekweekte vis. Koop het ook, maar stel daarbij alstublieft dezelfde kritische vragen als die u stelt bij andere gekweekte voedselproducten: hoe wordt het gemaakt en welke gevolgen heeft dat voor ons en de wereld?


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).