Bericht van Shaif Basier: “Hack de polaire debatcultuur!”


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Shaif Basier. Bankier, ondernemer en kritisch wereldburger.

De debatcultuur in onze wereld is polair: de één wint alleen als de ander verliest. Onbewust hebben we hierdoor veel last van vicieuze polarisatiecirkels. Onze debatcultuur leert u immers om tegenstanders verbaal een hak te zetten, de loef af te steken of met theatrale debat-truuks klem te zetten. In scholen, universiteiten, de Tweede Kamer, rechtszalen en debatinstituten: overal overheerst polariserend debat.

Dit is onwenselijke brainwash van onszelf en onze kinderen, want het voedt verdeeldheid en empathiegebrek, suboptimale oplossingen en enorm menselijk leed. Het leidt tot crisis, spelen op de man in plaats van de bal, en angsten waardoor fouten ongecorrigeerd onder het tapijt worden geveegd door politici, bestuurders, bankiers en andere bangeriken.

Jaren geleden begon ik daarom een bovennatuurlijke missie om de debatcultuur in onze wereld constructief te ‘hacken’. Van polair naar verbindend nationaal debat. Een nieuwe debatcultuur gericht op luisteren, compassie, vriendelijkheid en wederzijds begrip. Waarbij je fouten publiekelijk kunt toegeven en van mening kunt veranderen indien het voortschrijdend inzicht daartoe noopt, zonder de hoon van toeschouwers over je af te roepen.

Verbeeld je deze getransformeerde wereld zonder armoede, klimaatproblemen of oorlogen. Met vrede in het Midden-Oosten en een renaissance in ons bankwezen, de wetenschap, gezondheidszorg, politiek en journalistiek. Open verbindend debat is de enige relaxte weg die dit realistisch duurzaam mogelijk maakt. Welke innovatie kan belangrijker zijn dan deze ene weg? Zin in avontuur? Hack-de-polaire-debatcultuur!


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).