Bericht van Hans Schönfeld: ‘Anonieme simkaarten’


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Het is al jaren bekend dat misdadigers en ook terroristen gebruik maken van wegwerptelefoons die zijn voorzien van anonieme simkaarten. Voor de effectiviteit van de opsporing en terrorismebestrijding vormt dit al jaren een probleem. In Duitsland hebben de regering en het parlement hiertegen de eerste maatregelen genomen. Bij de koop van een simkaart moet iemand zich legitimeren en de veiligheidsdiensten hebben extra bevoegdheden gekregen om te zoeken binnen de databases van de telefoonproviders. Ook België heeft deze maatregelen genomen. In Nederland zijn nog geen maatregelen genomen die het misbruik van deze anonieme kaarten vermindert. De politiek weet dit natuurlijk wel maar kennelijk is het economische belang van de leveranciers in dit geval belangrijker dan uw en mijn veiligheid. Dat is wat mij betreft een onjuist standpunt. Wat mij betreft zou de verkoop van deze anonieme simkaarten verboden mogen worden.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).