Bericht van Hans Schönfeld: Klagende miljonairs


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Het CBS heeft dit jaar vastgesteld dat het aantal miljonairs groeit. Meestal hoor je niet zo veel van miljonairs; je hoort ze niet en ze klagen doorgaans niet. Eén categorie vormt hierop de uitzondering. Van alle rijken in Nederland is ongeveer één op de vijf boer. Die hoor je wel vaak, ze klagen bij voortduring over van alles, de regelgeving, hun inkomen en de milieuwetgeving. Ze betalen en onderhouden omvangrijke lobbyclubjes, zowel in Europa als in Den Haag en hebben grote invloed binnen politieke partijen en met name binnen het CDA. De helft van deze groep rijke boeren is veeboer, terwijl een kwart bezig is met granen en groenten.

Het klaaggedrag lijkt dus vreemd en is deels te verklaren uit gewoonte. Men klaagt namelijk al tientallen jaren en dat is behoorlijk effectief; men klaagt zich als het ware miljonair, althans 20% van de boeren en dat is een hoger percentage dan van welke beroepsgroep dan ook.

Ik verwacht dat het aantal boerenmiljonairs de komende jaren nog verder zal toenemen. Niet alleen omdat het CDA deel uitmaakt van het kabinet of omdat de boeren doorklagen, maar omdat boeren een nieuwe bron van inkomsten hebben gevonden: energie. Boeren in Nederland wekken namelijk steeds meer elektriciteit op; niet alleen via die molens naast boerderijen, maar ook via de zon. De komende jaren zullen we zien dat de daken van stallen en boerderijen vol zonnepanelen worden gelegd. De boeren verhuren hun dak aan een gemeenschappelijk energiebedrijf die de stroom afneemt om melkfabrieken te laten draaien en de rest verkoopt. De energie uit zonnepanelen op boerderijen kan zelfs groter worden dan energie van de wind op zee.

Op zichzelf juich ik deze ontwikkeling enorm toe, het is tenslotte schone energie, maar bij een volgende klaagzang van boeren is het goed te weten hoe het echt staat met hun vermogensontwikkeling. We kunnen dan glimlachend luisteren: als een boer met kiespijn.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).