Bericht van Ad van Berlo: smart homes en kunstmatige intelligentie


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag domoticaspecialist Ad van Berlo van Smart Homes over de groeiende rol van zelflerende systemen in ons dagelijks leven. Hij is een van de sprekers tijdens het Smart Homes & Intelligent Buildings kennisevent dat 15 november in de Jaarbeurs plaatsvindt.

Smart Homes. Dat klinkt misschien als iets heel nieuws, maar wist je dat het ontwikkelen van deze slimme woningen al 25 jaar geleden in Nederland begon? In 1992 nam ik het initiatief om een eerste demowoning te bouwen. Er waren enkele sensoren aanwezig, die duisternis of beweging detecteerden, waarna automatisch licht aanging. Er was toen al een beetje intelligentie aanwezig: als b.v. een persoon ’s nachts meer dan 15 min uit bed was, waargenomen door een bedmatje en bewegingsmelder, was er misschien wel iets aan de hand. Een klein algoritme bewerkstelligde dat de lichten aangingen, een spreek-luisterverbinding met een alarmcentrale tot stand kwam en de voordeur automatisch van slot ging als een hulpverlener zich voor de deur meldde.

Nu, 25 jaar later, zijn we van analoge naar digitale techniek gegaan, is er breedband Internet, zijn individuele apparaten op zichzelf heel slim geworden en is er wereldwijd een enorm aanbod aan platforms, gateways en standaarden voor samenwerking van al die technologie gekomen. Het echte smart home is in al die jaren nog niet doorgebroken. De consument heeft de slimme wasmachine, thermostaat, geluidsinstallatie en smartTV inmiddels al ontdekt. Met de komst van kunstmatige intelligentie, waardoor ook spraakherkenning in de woning veel beter wordt, verwacht ik voor de komende 5 jaar een echt grote doorbraak van smart homes en dus echt slim leven voor iedereen!


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).