Bericht van Ad van Berlo: ‘Ethische vragen rond slimme woningen’


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag domoticaspecialist Ad van Berlo van Smart Homes over de groeiende rol van zelflerende systemen in ons dagelijks leven. Hij is een van de sprekers tijdens het Smart Homes & Intelligent Buildings kennisevent dat 15 november in de Jaarbeurs plaatsvindt.

Als een veiligheidsfunctionaris op een vliegveld ons vraagt om even in de tas te mogen kijken, vinden we dit gepast. Wanneer de bakker dat zou vragen, vinden we dat zeer ongepast!. Recht op privacy is dus recht op gepaste stromen van informatie. We spreken van privacyschending als we de informatiestroom niet gepast vinden. Waarom wordt de smartphone dan niet gezien als een verschrikkelijke privacyschending? We zien de datastromen niet, maar is het daarom niet meer ongepast?

In onze woningen, zien we het zelfde: de slimme thermostaat en de smartTV sturen ook ongezien heel veel data over ons gedrag en het gebruik van die apparaten naar bedrijven elders in de wereld. En wat als we straks echt slimme woningen hebben: waar alles met elkaar verbonden is, waar kunstmatige intelligentie is, waar we behalve van Netflix en Spotify ook suggesties krijgen voor wat we eten, drinken, hoe laat we naar bed gaan, hoe we ontspannen en wie we ontmoeten? Sterker nog, als slimme woningen dat ons dwingender gaan opleggen?

Nog maar zo’n 25 jaar geleden was ons huis, onze privéruimte goed beschermd, nu al lang niet meer. Wordt het niet de hoogste tijd om virtuele muren om ons slimme huis te bouwen? Ik vrees dat het niet meer kan omdat niemand in staat is om die te bouwen. Dan naar een onbewoond eiland? Zelfs daar zul je over een aantal jaren niet meer onopgemerkt blijven dankzij satellieten die elke postzegel op aarde in kaart gebracht en met Internet verbonden zullen hebben.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).