Bericht van Ad van Berlo: Onze werk- en woonomgeving worden nu pas echt slim!


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag domoticaspecialist Ad van Berlo van Smart Homes over de groeiende rol van zelflerende systemen in ons dagelijks leven. Hij is een van de sprekers tijdens het Smart Homes & Intelligent Buildings kennisevent dat 15 november in de Jaarbeurs plaatsvindt.

Machine learning is de oudste vorm van zelflerende systemen. Het gaat hier om herkennen van patronen uit grote hoeveelheden data, met behulp van een algoritme. Hoe meer data er beschikbaar komen, hoe meer de software “leert” en hoe nauwkeuriger analyses worden. Machine learning wordt door-ontwikkeld, waarmee specifiekere patronen ontdekt en steeds betere voorspellingen gedaan kunnen worden. Wanneer verschillende domeinen met elkaar verbonden worden, spreken we van kunstmatige intelligentie.

In 1998 versloeg de toenmalige supercomputer wereldkampioen schaken Spasski. Onlangs versloeg een supercomputer de wereldkampioen Go. In China kijken nu dagelijks tientallen miljoenen mensen op TV naar computers die poker spelen tegen Chinese professionals. Gezichtsherkenning is mogelijk op de nieuwste smartphones en binnenkort kunnen we op deze manier veilig betalen. Spraakherkenning was tot voor kort heel lastig door omgevingslawaai, dialect of gebrekkige contextherkenning. Met kunstmatige intelligentie komt er nu een doorbraak. Dat betekent veel gemak in slimme gebouwen en woningen: elektronische diensten via een oproep met onze stem: “reserveer een vergaderzaal om 10.00 uur”, “geef die personen tussen 10.00 en 12.30 toegang tot die ruimte”; “maak het aangenaam warm in de woonkamer, een half uur voor ik thuiskom”; “geef een menusuggestie voor eten met deze vrienden en laat de ingrediënten om 18.00 uur afleveren”. Onze werk- en woonomgeving worden nu pas echt slim!


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).