Bericht van Jaap Brienen: ’35 jaar Thriller’


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag: Jaap Brienen, DJ en muziekkenner.


Het beste moment om als artiest je nieuwe album uit te brengen is toch misschien wel in deze tijd van het jaar, zo net voor de feestdagen. Ik denk dat Michael Jackson dat in 1982 ook dacht, en hij zette de releasedatum van zijn nieuwe album Thriller op 30 november van dat jaar, morgen precies 35 jaar geleden.

En veel exemplaren verkopen, dat is hem gelukt. De teller staat inmiddels op, schrik niet, 66 miljoen verkochte albums. Thriller is daarmee met grote afstand het best verkochte album allertijden. Als je de songtitels op dat album ziet, zou je zweren dat het om een greatest-hits-verzameling gaat: Wanna be startin something, Baby be mine, The girl is mine, Thriller, Beat it, Billie Jean, Human nature, PYT (Pretty Young Thing). Nou vooruit, het laatste nummer van kant B, The lady in my life, dat is geen hit geweest. De rest dus wel, het héle album verder. En dat is de verdienste van Michael zelf natuurlijk, en van Quincy Jones, de producer. Twee muzikale genieën en extreme perfectionisten aan het werk. Hun lat lag zó hoog dat ze iedereen in hun team tot wanhoop dreven. Maar er werd net zo lang geschreven, opgenomen en gesleuteld aan het album tot het in hun ogen helemaal goed was. Het betaalde wel uit: want ook nu nog, 35 jaar later, klinken al die nummers nog even sterk en fris als toen. Daarom brengen we donderdag op Sublime een eerbetoon aan dit meesterwerk. Ieder uur openen we met een nummer van Thriller van Michael Jackson.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).