Bericht van Hans Schönfeld: ‘Alternatieve Nobelprijzen’


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Nu al voor het 5e jaar – dus ondertussen traditiegetrouw – sta ik even stil bij de zogenaamde IG Nobelprijzen. Prijzen voor lachwekkende onderzoeken die -na verder doordenken- soms best nuttig zijn. Ook dit jaar loop ik weer een aantal prijswinnaars langs.

Gewone mensen kunnen eeneiige tweelingen erg moeilijk uit elkaar houden. De biologieprijs van dit jaar is toegekend aan een studie die aantoont dat die tweelingen zelf elkaar op foto’s ook niet uit elkaar kunnen houden. De belangrijkste alternatieve Nobelprijs, die van de vrede natuurlijk, werd toegekend voor de kennis dat het regelmatig bespelen van een Australisch blaasinstrument, de didgeridoo maakt dat mensen minder snurken; en dat zorgt dan voor vrede binnen het huwelijk.

Tenslotte is er dit jaar een prijs toegekend aan een wetenschapster die heeft aangetoond dat ongeboren baby’s sterker reageren op muziek die in de vagina wordt afgespeeld dan die op de buik wordt afgespeeld. Die kennis is meteen omgezet in een product; de Babypod een muziekspelertje voor in de vagina.

Zoals ieder jaar hangt het dus weer tussen zin en onzin. Wat winnen de prijswinnaars?, vroegen mensen me verleden jaar via het internet. Men wint natuurlijk de eeuwige roem, vermelding in kranten en in mijn december column. Maar daarnaast een lelijk beeldje en een forse geldprijs. Dit jaar bedroeg die 1000 miljard dollar. Zoals ik al zei; zin en onzin, want het zijn dollars uit Zimbabwe; omgerekend slechts enkele centen.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).