Bericht van Kasper van der Meulen: ‘Goede voornemens’


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Kasper van der Meulen, oprichter van MindLift Learning en auteur van het boek MindLift – Mentale Fitness voor het Moderne Brein.

Deze content wordt niet getoond door je cookie voorkeuren. Accepteer cookies om deze content te zien.

Wanneer die grote boze 1 januari eraan komt, krijgen veel mensen het al snel benauwd. We worden eraan herinnerd dat we die ene gewoonteverandering het hele jaar hadden doorgeschoven naar die eerste dag van het nieuwe jaar, in de hoop dat we dan wel de wilskracht zouden hebben om het vol te houden.

Zodra die ene januari dan komt starten we vol moed met ons enorme plan voor een nieuwe ik om er vervolgens na een paar dagen achter te komen dat het niet zo eenvoudig is. We slaan een dag over en bestempelen het probeersel als ‘mislukt’ en stellen de volgende poging uit tot 1 januari van het volgende jaar. En zo begint het cirkeltje weer opnieuw.

Het probleem met veel van het ‘nieuwe ik’ denken is dat we vaak veel te grote doelen stellen waarin we onszelf opleggen om ofwel ‘voor altijd’ of ‘nooit meer’ iets vol moeten houden. Altijd en nooit zijn een veel te groot tijdsbestek voor je brein om te vatten. Bovendien is met 1 gemiste dag het hele doel niet behaald en vertelt onze smoesjesgenerator ons dat we net zo goed kunnen stoppen.

Dus voor het komend jaar wil ik je uitnodigen om eens een zo klein mogelijke verandering te maken. Wat is het allerkleinste detail dat je kunt aanpassen in de richting van je doel? En hoe weinig tijd is er nodig voordat je een microresultaatje ziet van die verandering? Hoe kleiner en eenvoudiger, hoe groter de kans op slagen, en hoe vaker je slaagt, hoe beter je er in wordt.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).