Bericht van Hans Schönfeld: ‘De kracht van verbeelding’


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30 uur: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Verbeelding kent geen grenzen wordt wel gezegd; en dat klopt ook. Laten we eens een voorbeeld bekijken; Jules Verne. Hij werd in 1828 geboren en beschreef in zijn boeken veel dingen die in zijn tijd als onmogelijk werden beschouwd. In een indrukwekkend aantal gevallen blijken zijn fantasieën werkelijkheid te zijn geworden. Hij beschreef onderzeeboten die 20.000 mijlen en onder het poolijs door varen, het reizen met luchtballonnen en het reizen naar de maan meer dan 100 jaar voordat het realiteit werd. Jules Verne was zeer intelligent en wist van de technische ontwikkelingen van zijn tijd, maar belangrijker dan dat is het feit dat hij de wetenschappers, die later zijn voorspellingen waar maakten, inspireerde.

Hetzelfde effect had bijvoorbeeld de televisieserie Star Trek. Wanneer u de moeite zou nemen de ‘communicator’ uit Star Trek in 1966 via internet te vergelijken met de uitklapbare Nokia telefoon uit 2006 dan zult u zien dat Nokia zich tot in details heeft laten inspireren door de makers van Star Trek.

Met deze twee voorbeelden wordt de kracht van de verbeelding mooi geschetst. Science fiction verbeelding is niet alleen leuk en entertainment, maar ook heel erg nuttig. Verbeelding leidt door haar inspirerende werking niet alleen tot ontspanning maar ook tot vernieuwing. Daarom vind ik het terecht dat het verbeeldingskracht wordt genoemd.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).