Bericht van Jaap Brienen: ‘Shape Of You’


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag: Jaap Brienen, DJ en muziekkenner.

Net voor de kerstdagen zag ik een bijzonder filmpje op mijn tijdlijn. Het ging over het meest verkochte en gestreamde liedje van 2017: Shape of you van Ed Sheeran. In het filmpje werd een beeld geschetst van de dag dat die superhit geschreven werd. En dat beeld vond ik even fascinerend als ontnuchterend.

Shape of you ontstond tijdens een schrijfsessie, waarvoor Sheeran twee bevriende songschrijvers had uitgenodigd. Plaats van handeling was een studio in West-Londen. Computers en instrumenten lagen binnen handbereik, opnamerecorders werden gestart. Alledrie kwamen ze al binnen met wat ideeën in hun hoofd, en het eerste dat op tafel kwam, was een melodietje dat één van de andere twee songschrijvers had bedacht. Hij speelde het voor op een synthesizer, met het geluid dat toevallig nog ingeprogrammeerd stond. Sheeran voelde hem wel, en begon na een halve minuut al teksten te zingen over de melodie. Songschrijver nummer drie vulde aan met drumpatronen. En binnen anderhalf uur was het nummer bedacht, geschreven en opgenomen. Het toevallige geluid van de synthesizer werd niet meer veranderd.

En dan de cijfers: De clip van Shape of you werd 2,8 miljard keer bekeken op YouTube. En het is het meest gestreamde liedje ooit op Spotify, ruim anderhalf miljard keer.

Deze content wordt niet getoond door je cookie voorkeuren. Accepteer cookies om deze content te zien.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).