Bericht van Maria van der Heijden: Wintersport


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Maria van der Heijden, directeur van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Nederland.

Het is winter, tijd voor wintersport.  Veel mensen reizen in deze tijd af naar Oostenrijk of Zwitserland om daar een paar dagen de pistes af te racen. Ze genieten daar van sneeuw en ijs, en aan het eind van de dag wachten de glühwein en het Gasthof. Het is hard werken voor de ondernemers in de wintersportgebieden, maar dit is natuurlijk wel het seizoen waarin de omzet en winst gemaakt wordt.

Voor de lokale economie is het dus niet best als er geen sneeuw ligt. De skiërs blijven weg en de flessen glühwein blijven dicht. Anders gezegd: de welvaart van Oostenrijkse bergdorpen hangt af van de natuur. Als er door de opwarming van de aarde steeds minder sneeuw ligt, gaat dat ten koste van de omzet. Het is de natuur die voor welvaart zorgt.

En dat geldt niet alleen voor de wintersport, maar ook voor heel veel andere industrieën. Denk aan de landbouw: zonder bijen geen voedselproductie. Als planten en bomen de lucht niet schoon zouden houden, zouden de ziektekosten enorm stijgen. Een gezonde bodem houdt het grondwater schoon, en zonder schoon water geen kraanwater en ook geen bierbrouwerijen. Zonder bossen geen hout, in vervuilde zeeën geen vis. En ga zo maar door.

Economen hebben weleens geprobeerd uit te rekenen hoe hoog de rekening zou zijn als we de natuur zouden moeten betalen voor zijn bijdrage aan de economie. Die bedragen zijn astronomisch: alleen al de bij levert ieder jaar voor 1000 miljard euro aan economische waarde op.

Laten we dus zuinig zijn op de natuur en het klimaat. Anders wordt het een heel ongezellige apres ski.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).