Bericht van Thea Hilhorst: ‘Landrechten van inheemse volken’


De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Met vandaag Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan de Erasmus Universiteit.

Inheemse volken zijn vaak de rechtmatige bewoners van afgelegen berggebieden en treden daar ook op als natuurbeschermer. Hun rechten worden op veel manieren bedreigd, bijvoorbeeld door multinationals die mijnen willen openen, waardoor hun gebieden onbewoonbaar worden.

De Filipijnse Victoria Tauli Corpuz en Joan Carling zijn twee heldinnen die al tientallen jaren opkomen voor inheemse volken. Deze heldinnen worden nu zelf bedreigd. De Filipijnse president Duterte staat bekend om zijn gewelddadige aanpak van de drugshandel, waarin hij de politie een vrijbrief geeft om verdachten te vermoorden. Duterte heeft nu zijn doel verlegd naar critici van zijn beleid. Hij heeft een lijst namen vrijgegeven van zogenaamde terroristen met de suggestie om er korte metten mee te maken. Mijn heldinnen staan ook op die lijst en durven niet terug te gaan naar de Filipijnen.

Inheemse volken en sympathisanten zijn wereldwijd meteen in actie gekomen. Iedereen protesteert: de Verenigde Naties, ambassades en organisaties uit 40 landen. Tot nu toe heeft Duterte niet gereageerd. Het protest laat de kracht van de inheemse organisaties zien. Hopelijk hebben ze succes en kunnen Vicky en Joan binnenkort weer naar huis.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).