Bericht van Maria van der Heijden: “Leve de verspilling!”

© Maria van der Heijden

Een biertje van aardappelschillen? MVO directeur Maria van der Heijden vindt voedselverspilling verrukkelijk.

Heb je wel eens het verschil geproefd tussen een rechte en kromme komkommer? Nee, natuurlijk niet! Ze smaken beide hetzelfde. Maar de kromme mag de supermarkt niet in. Die wordt vanwege zijn looks de prullenbak ingekieperd.

In een wereld waarin nog steeds honger bestaat, vind ik dat onverteerbaar.

Volgens deskundigen wordt maar liefst een kwart van al het voedsel weggegooid. En dan hebben we het niet over kleine kliekjes, maar over enorme hoeveelheden gezond en goed fruit, groenten of brood en ander eten.

Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die met leuke en creatieve oplossingen komen. Kromkommer bijvoorbeeld. Die redden misvormde groente van de vuilnisbak. Knobbelige paprika’s en pompoenen verwerken ze tot soep. Heerlijk, en het brengt de voedselverspilling iets naar beneden.

En ook de Jumbo is goed bezig. In een vestiging in Wageningen is kort geleden een ‘verspillingsschap’ geopend. Daar liggen allemaal producten die gemaakt zijn van spullen die anders weggegooid zouden worden: bier gebrouwen van broodrestjes of aardappels, zeep gemaakt van sinaasappelschillen en chutney van allerlei fruitsoorten.

Als ik mijn etensresten in de kliko gooi, vind ik verspilling verschrikkelijk, maar deze innovatieve bedrijven weten van afgekeurd voedsel iets moois te maken. Hun motto is: “Verspilling is verrukkelijk”.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).