Maria van der Heijden: “Pantertweeling of pissebedden?”

© Maria van der Heijden

Van dierennieuws kunnen we geen genoeg krijgen, behalve als het over insecten gaat, merkt MVO-directeur Maria van der Heijden.

Buldog Zsa-Zsa is officieel uitgeroepen tot lelijkste hond ter wereld. In Dierentuin Emmen werd een olifantje geboren, in burgers Zoo zelfs een pantertweeling. En in de Noordzee zwom een verdwaalde potvis.

De aandacht voor individuele dieren roept altijd veel warme reacties op, zeker als ze schattig of zielig zijn. Het is ingewikkelder om diezelfde aandacht te krijgen voor diersoorten. Kijk naar de insecten! Onderzoek laat zien dat 75 procent van de insecten verdwenen is in de afgelopen 25 jaar. Volgens biologen stevenen we af op een ecologisch armageddon. Maar ja, een uitstervende pissebed gaat ons nu eenmaal niet aan het hart.

De belangrijkste oorzaken van verdwijnende diersoorten zijn wel bekend: klimaatverandering, de vernietiging van leefgebieden, te intensief gebruik van chemicaliën in de landbouw. Allemaal enorm complexe zaken die je niet even snel oplost.

Maar stapje voor stapje kunnen we werken aan oplossingen. Sommige bedrijven geven al het goede voorbeeld: Landal besteedt in zijn vakantieparken veel aandacht aan de natuur. En Interface maakt tapijttegels van plastic uit de zee.

Hoe eerder we de omslag maken naar een duurzame economie, hoe beter! Dan krijgen bedreigde diersoorten misschien een kans om zich te herstellen. En dan kunnen we pas echt genieten van zomers dierennieuws.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).