Bericht van Maria van der Heijden: “Wat Willem-Alexander ons niet vertelt”

© Maria van der Heijden

MVO-directeur Maria van der Heijden mist iets wanneer ze naar de troonrede luistert…

Niets ten nadele van Willem-Alexander hoor. Maar als ik de troonrede beluister, bekruipt me altijd het gevoel dat dit niet het hele verhaal is. Dat consumenten weer meer te besteden hebben, dat er volop wordt gebouwd en dat onze export flink is gegroeid, is heel mooi. Maar ik mis iets.

Wat IK eens per jaar wil horen, is: hoe staat het met de biodiversiteit in Nederland? Hoe ver zijn we op weg om onze CO2-uitstoot te halveren? Hoeveel voedsel hebben we dit jaar weggegooid, en zit daar een stijgende of dalende lijn in? Kortom: hoe staat het met de duurzaamheid van ons land?

Want de economie kan nog zo floreren, als ons leefklimaat er jaar na jaar op achteruit gaat, ziet de toekomst er alsnog niet florissant uit.

Ik wil dus een jaarlijkse duurzame Troonrede. En deze handschoen pakken wij zelf op. Vanaf 2019 publiceert MVO Nederland elk jaar de Stand van het Land, het duurzame equivalent van de Troonrede. Niet op de derde dinsdag van september, maar op de derde dinsdag van januari. Want Prinsjesdag – is voor Willem-Alexander.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).