Bericht van Thea Hilhorst: “Had u ook zo gereageerd als we allebei wit waren?”

© Thea Hilhorst

Wat doe je als je echtgenoot vanwege zijn huidskleur voor zakkenroller wordt aangezien? Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw, weet het nog steeds niet.

“Dames, past u op, er zijn hier zakkenrollers!” riep een mevrouw gealarmeerd vanuit haar winkel een groepje klanten na, met een doordringende blik naar de enige man op de stoep. Mijn echtgenoot. Met zichtbare Antilliaanse roots op weg naar de stomerij, samen met zijn witte vrouw.
Verbaasd liepen we door, maar even later haalde de vrouw ons in. Met veel excuses. Ze had door het raam van de winkel gezien dat mijn man aan mijn rugzak zat, en had niet door dat we bij elkaar hoorden. Mijn man en ik keken elkaar even aan en gingen ijlings redderen. “Excuses aanvaard… Ook juist goed zo bezorgd…” En zo wat meer.
Maar het bleef ongemakkelijk, de onuitgesproken vraag hing zwaar in de lucht: “Had U ook zo gereageerd als we allebei wit waren?” We durfden het niet hardop te vragen ze bedoelde het duidelijk zo goed.
Dit voorval tekent het ongemak om alledaags racisme in Nederland bespreekbaar te maken. Zelfs nu, weken later, kan ik nog steeds niet bedenken wat wél de goede vraag geweest zou zijn. Dus ben ik een zoektocht begonnen. Hoe maak ik alledaags racisme bespreekbaar, zelfs als het goedbedoeld is? Wanneer wel, wanneer niet en met welke woorden? Tips zijn van harte welkom!

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).