Hans Schönfeld: ‘Zonder slim bootje, gaat Amsterdam naar z’n grootje’

© Hans Schönfeld

Onze insider bij de politie Hans Schönfeld is blij dat Amsterdam moderne technologie durft in te zetten om de stad leefbaar te houden.

Als inwoner van Amsterdam merk ik dat het steeds drukker wordt. Niet alleen in de trams, de bussen, de binnenstad, maar ook op het water van het IJ en op de grachten. Geen wonder. Amsterdam bestaat voor voor bijna een kwart uit water. Daarom zetten ze meer handhavers in om mensen die te hard varen of te luide muziek maken, te stoppen en te bekeuren. De vraag is of nog meer mensen op het water het probleem gaat oplossen. Daarom wil Amsterdam óók moderne technologie gaan inzetten.

Het beroemde Massachusetts Institute of Technology onderzoekt samen met de TU Delft en de universiteit van Wageningen of slimme boten de problemen in Amsterdam kunnen verminderen. Deze intelligente zelfsturende boten kunnen bijvoorbeeld afval verzamelen en de bodem van de grachten scannen, op zoek naar de meer dan 10.000 fietsen die daar jaarlijks in worden gegooid. Wanneer het te druk is, zal een zelfsturende boot een minder drukke route kiezen. En maak je te veel lawaai? Dan word het een enkeltje naar de kade. En daar stopt het niet. De boten houden de kwaliteit van het water in de gaten en geven signalen bij vervuiling. En aan elkaar gekoppeld kunnen de boten zelfs een brug vormen.

Ik vind het goed om te merken dat Amsterdam buiten de gebaande paden durft te gaan. Samenwerken met universiteiten en bedrijven en het inzetten van intelligente machines is noodzakelijk om de steeds drukkere wereld leefbaar te houden.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).