Bericht van Thea Hilhorst: “Waarom vinden we zakelijk vliegen normaal?”

© Thea Hilhorst

Vliegvakanties worden langzamerhand het nieuwe roken. Maar waarom vinden we zakelijk vliegen dan wel normaal, vraagt Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw, zich af.

Vliegen is één van de grootste boosdoeners als het gaat om CO2 uitstoot en klimaatverandering. Bomen planten om de schade af te wentelen, helpt wel iets, maar lang niet genoeg. We zullen gewoon ook minder moeten vliegen.

Het is dan ook te gek voor woorden dat juist de directeur van de milieuorganisatie van de Verenigde Naties, Solheim, in het nieuws is omdat hij veel te veel gevlogen heeft. De verontwaardiging gaat vooral om de privéreizen die hij heeft gemaakt. Dat iemand voor zijn internationale milieuwerk zoveel vliegt, wordt redelijk kritiekloos aanvaard.

Maar waarom eigenlijk? Waarom hebben we het bij kritische verhalen over vliegen altijd over citytrips, strandvakanties en ander privévermaak en gaan we er van uit dat zakelijk vliegen er nou eenmaal bij hoort? Volgens mij is er juist heel veel winst te halen bij het terugdringen van zakelijk vliegverkeer.

Er zijn hier en daar al wel goede voorbeelden: vergaderen en sollicitatiegesprekken per skype in plaats van face to face. Meer investeren in lokale expertise in plaats van het invliegen van consultants en adviseurs. Het aantal conferenties halveren. Liefst een rechtstreekse vlucht. Meer voorbeelden en tips? We horen het graag.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.


Cookies | Privacy policy | De muziek van de vooruitgang luister je op Sublime

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).